Traverten Oluşumu ve Jeolojik Yapısı
Traverten yer altı ve mağara sularının içlerinde bulunan kalsiyum karbonatın (CaCO3) belirli koşullar altında çökmesi sonucu meydana gelen kimyasal tortul sedimanter kayaçlara verilen isimdir. Oluşumu sırasında karbondioksit gazının dışarıya çıkmasıyla suda erimiş bulunan kalsiyum karbonat ince katmanlar halinde kayaların üzerine çöker. Çökelti zamanla yastık gibi yumuşak hatlar oluşturur ve gözenekli (süngerimsi) görünüme olan travertenleri merdana getirir. Bu süngerimsi görünümü traverteni diğer akrabalarından (Mermer ve Granit) kolayca ayırır.
Mermer Oluşumu ve Jeolojik Yapısı
Bilimsel olarak Mermer; metamorfik hareketler sonucu kireç taşının ısı ve basınca maruz kalarak kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle oluşan doğal maden türüdür. Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçirerek zamanla meydana gelen mermerin bileşenlerinin %90-98’ini kimyasal bir bileşik olan Kalsiyum Karbonat (CaCO3) oluşturur ve az miktarda da Magnezyum Karbonat (MgCO3) içerir. Heterojen bir yapıya sahip mermerde bulunan ana mineral kalsit
Traverten Taş: Evlerinize, Konaklarınıza ve Villalarınıza Estetik Katan Taş
Tabiatta, yüzyıllar boyunca muhteşem ve dayanıklı malzemeler oluşmuştur. Bu malzemelerden biri de traverten taşıdır. Traverten taşlar, görsel güzelliği, sıcak renkleri, benzersiz desenleri ve doğal dokusu ile bilinir.